Олександр Рєпкін: Українці залишилися без сонця

Українські політики буквально «поховали» домашні сонячні електростанції. Як це відбулося? Непомітно. Паралельно із резонансним законом про мову, вийшов ще один. Якщо просто: Верховна Рада заборонила українцям будувати наземні домашні сонячні електростанції.

25 квітня 2019 року Верховна Рада України ухвалила законопроект №8449-д «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення конкурентних умов виробництва електричної енергії з альтернативних джерел енергії». Документом передбачені законодавчі обмеження для домашніх СЕС потужністю до 50 кВт. Зокрема, Поправка 24 закону зазначає, приватні сонячні електростанції, що отримують «зелений тариф», мають бути розташовані винятково на дахах або фасадах будівель та інших капітальних споруд.

Тепер домашні СЕС до 50 кВт мають встановлюватися виключно на дахах або фасадах будівель. В середньому, даху звичайного українського будинку вистачить хіба що на 10-12 кВт. Але цей обсяг ще не робить рентабельною установку сонячних панелей, тому всі добудовували на городах. Приватні СЕС стають економічно вигідними при потужності від 30-ти кВт. За таких умов, інвестиції можна повернути приблизно через 4 роки. І якщо раніше люди розміщували сонячні панелі на прибудинкових земельних ділянках, то тепер – робити це їм заборонили.

Чим це загрожує? Глобально – зупинкою розвитку енергетичної незалежності України. Адже жоден інвестор не буде ризикувати своїми грошима в країні, в якій так швидко змінюють закони та рішення.

Тільки за останній рік кількість людей, які встановили на дахах своїх домівок сонячні електростанції, подвоїлась. Фактично, вони мали свій невеликий бізнес. Це були додаткові робочі місця для відновлюваної енергетики. Українці самостійно добували електроенергію для освітлення власних будинків і продавали залишки здобутого державі. Але тепер для більшості звичайних людей альтернативна енергетика, на жаль, стає абсолютно недоступною.

Тож, наразі, ситуація виглядає не оптимістично. Врятувати її може технічний законопроект, що захистить приватні СЕС.