Global 100RE Ukraine – 100% відновлювальної енергії для майбутнього України

Найбільші національні асоціації відновлювальної енергетики об`єднались у всеукраїнську платформу «Global 100%RE Ukraine». Церемонія представлення відбулась 24 вересня в Києві.

«Global 100% RE Ukraine. 100 відсотків відновлювальної енергії сьогодні – 100 років життя завтра» - спільна ініціатива компаній, експертів, лобістів, політиків та громадян, спрямована на розвиток чистої зеленої енергії в Україні. Українська платформа продовжує діяльність та принципи міжнародної ініціативи Global 100%.

 Цілі платформи до 2025 року: 

  • Стати провідною експертною платформою зеленого розвитку;

  • Бути мотиватором та інноватором чистого розвитку країни;

  • Сприяти залученню 1-3 млрд інвестицій та 2% росту ВВП країни.

За словами президента Української Водневої Ради Олександра Рєпкіна, мета цього об’єднання — створення єдиної системи безпечних та екологічно чистих технологій. В майбутньому, вони зможуть замінити всі «брудні» технології спалювання традиційних паливно-енергетичних ресурсів.

«Створення «Global 100%RE» Ukraine це меседж для всіх наших партнерів з євроінтеграційних процесів, що ми поділяємо їхню думку. Українці не ігнорують питання зміни клімату та приєднуються до міжнародних ініціатив. Мова йде про декарбонізацію української економіки, енергетики та металургійної промисловості», - розповів Олександр Рєпкін.

Також, в рамках заходу, чотири міста України, які оголосили перехід до 100% ВДЕ, (Львів, Житомир, Кам'янець-Подільський, Чортків), нагородили відзнакою «Зелені ворота».

В 2018 році мери міста Житомира, Кам’янця-Подільського, Чорткова та Львова підписали меморандум з кліматичною організацією 350.org про поступовий перехід на відновлювальні джерела енергії. Повний перехід цих міст на зелену енергетику має відбутися до 2050 року.

Засновниками платформи Global «100 %RE Ukraine» стали: Офіс амбасадора відновлюваної енергії, Українська вітроенергетична асоціація, Біоенергетична асоціація України, Українська Воднева Рада, Асоціація сонячної енергетики України, Українська асоціація енергосервісних компаній, Центр розвитку Бессарабії, Інститут глобальних трансформацій, Професійна асоціація екологів України.